Der er ikke mange, der nødvendigvis tænker over det, men inden en musiker kan levere, så skal der varmes op. Det gælder ikke kun sangere, men også dem, der spiller på instrumenter. Spiller du enten guitar, bas eller klaver, så skal fingrene varmes godt og grundigt igennem, inden der kan spilles. Det er lidt, som det er for fodboldspillere, hvor det ikke er ualmindeligt at se dem løbe rundt på banen inden en kamp, og jo tættere på kampstart, jo mere bold er der involveret.

Dem, der spiller på instrumenter, skal varme deres fingre op. Der laves mange øvelser, hvor fingrene bruges på forskellig måde, og på den måde kan der spilles korrekt og længe. For ja, der kan opstå små skader uden opvarmning, og lige så vigtigt er, at fingre og hænder, der ikke er varme, ikke kan række så langt og nå de samme toner.

Masser af skalaer

Sangere varmer hele overkroppen op. Det er forskellige øvelser, der sikrer, kroppen er varm. Det hjælper til at kunne trække vejret helt ned i maven og danne de rette toner. Det sikrer også, at stemmebåndet ikke skades, og sidst – men ikke mindst – at de højeste og laveste toner kan nås.

Både dem, der spiller, og dem, der synger, vil bruge skalaer til deres opvarmning. Det giver rytme og noget helt konkret at arbejde med. Skalaer er også ofte noget, der vil gå igen i musikken, og det er derfor endnu en god grund til at bruge dem. Endeligt kan skalaer være dybe og høje, så det giver en rig mulighed for at øve lige det, der konkret er brug for.

Når kroppen og stemmen er godt varm, så er musikerne klar til at gå på scenen. Og opvarmning kan være hårdt ja, men selve optrædener er endnu hårdere, og det kræver sit at levere på en scene i flere timer.